Súkromie je v týchto dňoch v centre pozornosti každého z nás, aplikácie si pritom počas inštalácie musia vyžiadať povolenie na sledovanie.

Na jar minulého roka zaviedol iOS 14.5 novú funkciu ochrany súkromia s názvom Transparentnosť sledovania aplikácií, ktorá možno potešila používateľov, ale nepotešila niektoré iné spoločnosti: konkrétne u Facebooku. Táto funkcia je stále k dispozícii v systéme iOS 15 spolu s niektorými novými funkciami ochrany súkromia. Mnohé aplikácie nesledujú len používateľov pohyb v aplikácii, ale sledujú aj mimo aplikácie. Inými slovami, kam idete po tom, ako aplikáciu opustíte. Preto sa vo Facebooku a iných aplikáciách zobrazujú reklamy na produkty, ktoré ste si práve pozerali na Amazone alebo iných stránkach.

Pred verziou 14.5 ste mohli vypnúť sledovanie pre všetky aplikácie tak, že ste prešli do Nastavenia > Súkromie > Sledovanie a vypli ste možnosť „Povoliť aplikáciám požadovať sledovanie“. Verzia, ktorá sa prvýkrát objavila v iOS 14.5, používateľom umožňuje byť konkrétnejší. Na začiatok, keď si nainštalujete novú aplikáciu, nemusíte robiť nič; automaticky sa opýta, či chcete, aby vás nová aplikácia sledovala. Ak chcete zistiť, ktoré aplikácie požiadali o povolenie sledovať a prípadne zmeniť ich nastavenia sledovania, stačí prejsť na tú istú stránku Sledovanie. Tam budete môcť toto povolenie udeliť alebo zrušiť.

Prejdite do nastavení iPhonu a vyberte položku Súkromie > Sledovanie. Pod položkou „Povoliť aplikáciám požiadať o sledovanie“ teraz uvidíte zoznam konkrétnych aplikácií, ktoré požiadali o toto povolenie. Pre každú konkrétnu aplikáciu môžete toto povolenie povoliť alebo zrušiť. Ak chcete zmeniť nastavenia pre konkrétne alebo všetky aplikácie, prejdite do časti Nastavenia > Súkromie > Sledovanie, a zmeňte nastavenia pre konkrétne alebo všetky aplikácie. A ešte môžete pomocou položky „Povoliť aplikáciám žiadať o sledovanie“ vypnúť povolenie pre všetky svoje súčasné (a budúce) aplikácie.

Zdroj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.