Hoci je vykurovacia sezóna v plnom prúde, je dobré byť na to čo najlepšie pripravený.
Ak ju totiž používateľ podcení, či dokonca spraví chybu, môže byť ľahko nemilo prekvapený. Predtým než prvýkrát zakúri, je vždy nutné skontrolovať, že komín odpovedá parametrom pre uvedenie do prevádzky. Pri opomenutí odbornej revízie totiž môžu byť následky devastujúce. Kvôli nevyhovujúcemu stavu komínu môže vzniknúť požiar.
Najviac požiarov vzniknutých od komínov vznikne tak, že sa priamo v komíne vznietia nevymetené sadze. Tomu sa dá veľmi jednoducho predchádzať – sadze vymiesť. Kontrolu spalinovej cesty predpisuje príslušný zákon a vyhláška. Pri všetkých spotrebičov by sa mala vykonávať minimálne raz ročne, výnimkou sú len plynové kondenzačné kotle, kde je kontrola raz za dva roky.
V prípade spotrebičov na pevné palivá s výkonom nad 50 kW sú vyžadované každý rok dve kontroly. Neskontrolovaný komín môže veľmi ľahko spôsobiť katastrofu, preto je nutné nepodceniť pravidelnú kontrolu. Je vhodné si vždy pozorne prezrieť časť strechy, či nie je naklonená, či sa nerozpadá alebo či nie je inak poškodená. Keď sa v čistiacom otvore pri vyberaní popolu objavia kúsky malty, je to také neklamné znamenie, že niečo nie je v poriadku.
Odborne komín zrevidovať a posúdiť, či potrebuje opraviť, dokáže ale len kominár. Okrem fyzického stavu komína je tiež nutné pravidelne kontrolovať a udržovať spalinovú cestu. Za to, že je funkčná a bezpečná je zodpovedný vždy majiteľ nehnuteľnosti. Pri každej pravidelnej kontrole spalinovej cesty musí kominár zhodnotiť mimo iné aj bezpečnosť.
Čistenie a kontrolu spalinovej cesty vykonáva osoba, ktorá je držiteľom živnostenského oprávnenia v odbore kominárstva. Avšak čistenie komínu je možné vykonávať aj svojpomocne. O odbornej kontrole komína je nutné mať vypracovanú písomnou správou od kominára. Čistenie komína spočíva v mechanickom, prípadne vhodnom chemickom vyčistení celého systému odvodu spalín, od hrdla spotrebiča až po vyústenie komína.
Sadze sú povysávané špeciálnym vysávačom. Tým sa napríklad zamedzí prípadnému poškodeniu komína z dôvodu nesprávne zvoleného náradia. Kominár by mal vyčistiť nielen dymovod a komín, ale popri tom aj priestor spaľovacej komory krbu či kachieľ. Zároveň by nemal po ňom ostať neporiadok. Inovácie v kominárskom remesle v západnej a hlavne severnej Európe sa zväčša týkajú čistenia a servisovania potrubí vzduchotechniky a klimatizácií.
Ideálna doba kontroly komínu je pred začiatkom vykurovacej sezóny, teda v dobe, než do komína vypustíte prvé spaliny. Častou chybou, ktorú ľudia pred kontrolou komínu robia, je to, že si nevyberú spoľahlivého kominára, pretože na jeseň sú kominári extrémne vyťažení a objednávku je potrebné spraviť s dostatočným predstihom. Kominár, ktorý pracuje zodpovedne, príde správne vybavený – okrem iného má napríklad endoskop alebo špeciálnu komínovou kameru.
Kontrola komínu málokedy zaberie menej než 30 minút. Základná kontrola používateľa môže stáť v cene zhruba 35 až 50 eur podľa toho, v akom regióne sa komín kontroluje. Revízia potom stojí okolo od 80 do 160 eur, a vykonáva sa pred prvým uvedením spotrebiča a komína do prevádzky alebo po najrôznejších úpravách. Okrem vyčistenia komína sa kontroluje tiež dymovod a spalinové hrdlo pripojeného spotrebiča.
Pri nedodržaní termínov kontrol hrozí vlastníkom nehnuteľnosti pokuta od Hasičského záchranného zboru. Fyzické osoby môžu na pokute zaplatiť až 400 eur, v prípade právnických osôb dokonca až 4000 eur. V praxi však tieto kontroly prebiehajú predovšetkým u väčších firiem. Po pečiatke od kominára sa tak väčšinou pýta až poisťovňa pri prípadnom požiari. Čo však robiť, aby komín slúžil čo najdlhšie?
Okrem pravidelných kontrol a čistenia spalinovej cesty hraje veľkú úlohu pri kúrení pevnými palivami (uhlie, drevo, brikety) taktiež ich kvalita. Pri kúrení drevom je zásadné, aby bolo čo najsuchšie, inak sa veľa energie spotrebuje na odstránenie vlhkosti. V prípade peliet je potrebné používať len tie, určené pre konkrétny spotrebič a nepoužívať alternatívne náhrady napríklad z obilnín. Konkrétny typ peliet vždy udáva výrobca daného kotla.
Pri kúrení čiernym alebo hnedým uhlím hraje úlohu množstvo síry. Spalinové cesty z oceľových a nerezových materiálov sa pri kúrení uhlím s veľkým obsahom síry viac ničí. Každý dodávateľ deklaruje množstvo síry v uhlí a zákazník si to jednoducho môže skontrolovať na dodacom liste. Je potrebné vyberať také uhlie, ktoré bude mať obsah síry čo najnižší. Obvykle sa množstvo pohybuje v rozmedzí 0,5–2%. Pri vyššom obsahu síry by mal zákazník spozornieť.
Okolo teploty 160 °C totiž dochádza ku kondenzácii kyseliny sírovej, ktorá má pre oceľové a nerezové komíny devastujúce účinky. Ak je teplota spalín v ústí komína nad touto hodnotou, nie je sa čoho obávať. Pri samotnom kúrení je nutné mať kotol nastavený na výkon v rozmedzí uvedenom výrobcom a regulovať ho v závislosti na vykurovacom systéme alebo ohrevu teplej vody. Vyšší výkon by kotol mohol poškodiť.