Napriek tomu, že Slovensko zaostáva v inováciách, niektoré firmy prichádzajú s prelomovými technológiami.

Slovensko pokleslo v rebríčku hodnotenia inovácií, niektoré slovenské firmy však prinášajú či implementujú najnovšie technológie, ktoré šetria pracovnú silu, zvyšujú efektivitu práce a prichádzajú s novými zelenými riešeniami. Príkladom môže byť moderný priemyselný park v Dubnici nad Váhom, recyklačná linka tabakových filtrov či zdieľanie prebytočnej energie.

Aj keď medziročný rast našej krajiny v hodnotení inovácií pre rok 2024 bol rýchlejší ako rast priemeru štátov EÚ27, priblížili sme sa k chvostu únie. Za nami ostalo už iba Lotyšsko, Bulharsko a Rumunsko, zatiaľ čo premiantmi boli severské krajiny ako Dánsko, Švédsko či Fínsko. Celkové skóre už od roku 2017 hodnotí European Innovation Scoreboard, pričom priemer EÚ27 bol zvolený ako východiskový bod pre porovnávanie krajín s hodnotou 100 bodov.

„Slovensko vtedy malo 69 bodov. Za celú sedemročnú existenciu hodnotenia sa priemer EÚ27 posunul o 10 bodov na 110. V rovnakom období sa Slovensko posunulo len o 2,6 bodu na 71,6 bodu,“ uvádza Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA). Zatiaľ čo Európska komisia pozitívne hodnotí slovenskú verejnú podporu vedy a výskumu v korporáciách, upozorňuje na nízke výdavky na vedu a výskum vo verejnom sektore.

„Verejné investície do výskumu a inovácií na Slovensku sú relatívne skromné, na úrovni 0,98% HDP v roku 2022, v porovnaní s úrovňou priemeru EÚ 2,22% HDP,“ konštatuje Európska komisia v poslednom reporte Slovenska. Napriek negatívnemu umiestneniu môžeme pozorovať využívanie prelomových technológií na viacerých miestach Slovenska a to aj mimo hlavného mesta. Pri vstupe do priemyselného parku zákazníka namiesto vrátnika privíta elektronická recepčná.

Zákazníka promptne zaregistruje a umožní pohyb po areáli. Moderné systémy rozpoznajú zaregistrované vozidlá nájomcov a umožnia im vojsť do areálu aj bez zastavenia. Prostredníctvom kamier určených na čítanie evidenčných čísel vozidiel môžu nájomcovia, ktorí sú zaznamenaní v databáze pohodlne bez zastavenia vchádzať a vychádzať z objektu, pričom sú automaticky prihlásení a zároveň odhlásení zo systému evidencie osôb.

Využitím vzdialeného dohľadu šetrí pracovnú silu aj v oblasti zabezpečenia ochrany. Technologické riešenia ako automatizácia vjazdov, elektronická recepčná a vzdialený dohľad boli implementované ako nástroj na redukciu nákladov za fyzickú ochranu objektu a automatizáciu a digitalizáciu procesov, vstupu a výstupu z areálu. Moderné technológie okrem šetrenia ľudskej sily, ktorá je následne alokovaná do činností s vyššou pridanou hodnotou, zabezpečujú aj časovú úsporu.

Zo študentského projektu vyrástla úspešná technologická spoločnosť, ktorá si získala medzinárodnú pozornosť, pričom bola uvádzaná napríklad na portály World economic formu alebo Euronews. Len v júni tohto roka spustila revolučnú recyklačnú technológiu v Žiari nad Hronom. Pôvodná recyklačná linka by nestačila, firma sa rozhodla celý proces automatizovať a najmä zužitkovať to, čo sa za posledné obdobie naučili v rámci spracovania odpadu z tabakových výrobkov.

Ten pred piatimi rokmi prišiel s nápadom pridávať cigaretové ohorky do asfaltu. Laboratórna skúška nakoniec potvrdila jeho hypotézu, že zrecyklované cigaretové ohorky môžu byť plnohodnotnou náhradou celulózy pri výrobe asfaltových zmesí. Granulát z recyklačného projektu Huga Repáňa spĺňa všetky požadované technické parametre a je plnohodnotnou náhradou vzácnej prímesi – celulózy.

Spolupráca tejto firmy sa zrodila už pri testovaní tohto unikátneho produktu. Na jeseň 2022 v Žiari nad Hronom spoločne položili prvú a zatiaľ jedinú asfaltovú cestu tohto druhu. Naďalej (firma) spolupracuje na zbere cigaretových ohorkov. Stále viac domácností na Slovensku sa rozhoduje pre inštaláciu fotovoltaických panelov na svoje strechy. Aj keď solárne riešenia vyžadujú vyššiu počiatočnú investíciu, z dlhodobého hľadiska výrazne šetria finančné prostriedky.

V prípade, keď sa vyrobená elektrina okamžite nespotrebuje a nie je uložená vo fyzickej batérii, prebytky sa odovzdávajú do distribučnej siete. Jedným z riešení prebytočne vyrobenej energie môže byť darovanie ju svojim blízkym či známym a to pohodlne prostredníctvom mobilnej aplikácie.

GreenShare nie je len o zdieľaní prebytočnej energie, ale aj o zdieľaní starostlivosti o našu planétu a komunitu. Služba umožňuje zdieľať elektrinu uloženú vo virtuálnej batérii s ostatnými alebo ju presunúť na iné odberné miesto. Prebytočná energia môže byť darovaná priateľom či rodine, ktorí bývajú v paneláku bez možnosti inštalácie fotovoltaických panelov.