Najväčšou pamäťovou kartou, akú sme kedy videli.

V oblasti digitálneho úložiska sa odohráva revolúcia. Značka SanDisk, ktorú vlastní Western Digital, nedávno predstavila prelomové pamäťové karty, ktoré posúvajú hranice toho, čo je možné v oblasti prenosného úložiska. Svetlo sveta uzrela prvá 8TB SD karta na svete, spolu s prvou 4TB microSD kartou. Tieto karty ponúkajú obrovskú kapacitu, ktorá môže zmeniť spôsob, akým fotografi, kameramani a hráči pristupujú k úložisku.

Predstavte si, že s 8TB SDUC UHS-I kartou od SanDisku môžete vo svojom fotoaparáte nasnímať približne 165-tisíc súborov s rozlíšením 24 MPx. To je obrovské množstvo fotografií na jednej karte, čo je ideálne pre profesionálov, ktorí potrebujú veľké úložisko na dlhé fotenie bez nutnosti meniť karty. Podobne, 4TB microSD karta môže byť použitá v hernej konzole Nintendo Switch, kde poskytne priestor pre viac ako 660 hier s veľkosťou 12GB na hru.

Pamäťové karty využívajú štandard Secure Digital Ultra Capacity (SDUC), ktorý teoreticky podporuje až 128TB úložnej kapacity. To znamená, že aj keď sú tieto karty momentálne na vrchole kapacity, existuje potenciál pre ešte väčšie úložisko v budúcnosti. Je však dôležité poznamenať, že obe nové karty sú typu UHS-I, čo znamená, že sú pomalšie ako niektoré z najlepších SD a microSD kariet, ktoré sú hodnotené ako UHS-II.

To znamená, že aj keď používateľ získa oveľa viac úložného priestoru, rýchlosť prenosu dát bude o niečo nižšia. WD zatiaľ nezverejnil klasifikáciu pre tieto karty, čo by mohlo ovplyvniť ich výkon pri prenose dát. Napriek tomu je dosiahnutie 8TB kapacity na SD karte obrovským pokrokom. Keď si uvedomíme, že najväčšie SD karty v roku 1999 mali len 32MB úložnej kapacity, je to skutočne významný posun vpred.

Ceny týchto kariet zatiaľ nie sú známe, ale očakáva sa, že nebudú lacné. Pre profesionálov, ktorí pracujú s 8K Ultra HD videom a vysokým rozlíšením fotografií, je takáto kapacita kľúčová pre plynulý pracovný tok. Vysokokapacitné pamäťové karty znamenajú, že možno fotiť alebo natáčať dlhšie bez nutnosti meniť kartu. Western Digital týmto krokom opäť posunul hranice toho, čo je možné v oblasti prenosného úložiska, a ukázal, že budúcnosť pamäťových kariet je plná potenciálu.

Zdroj